A Collegiumi Vitaest új hallgatói kezdeményezés a Collegiumban. A Jog szakirány új színt kívánt vinni a szerda esti előadások sorozatába egyszerre két „előadó”, vitapartner, illteve a hallgatóság interaktív bevonásával. A Vitaest célja ugyanakkor más szakkollégiumok hallgatóinak meghívása is volt.

Első rendezvényünk vitapartnerei Lányi András, az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója, az Élőlánc Magyarországért Közéleti Mozgalom és Ökopárt elnökségi tagja, valamint Cséfalvay Zoltán, az Andrássy Egyetem professzora, a Nézőpont Intézet munkatársa voltak. A két kutatónak másfél órában a globalizáció témáját kellett több szempontból körüljárnia.

Lányi András elsősorban az ökopolitikus, Cséfalvay Zoltán inkább a gazdasági elemző szemével vizsgálta a felvetődő problémákat. A szemléletmódok különbsége leginkább a globális gazdasági rend, a fenntartható fejlődés, valamint a környezetvédelem kérdéskörében mutatkozott meg. Lányi tanár úr a fejlődő országok helyzetét, felzárkózási esélyeit illetően, a WTO és az IMF velük szemben támasztott követelményeire tekintettel Csévalvay Zoltánnál jóval szkeptikusabb volt.

http://www.mcc.hu/images/nagyok/global_c.jpg

 

A vita sikerére tekintettel a következő tanév során szeretnénk – más szakirányok bevonásával – hagyományt teremteni a Collegiumi Vitaestekből.

 

MCC Vitaest Team:

Balázsy Péter - Bárdy Péter - Pusztai Dávid - Vizy Kristóf

Szerző: balazsy.peter  2008.12.05. 01:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mccjog.blog.hu/api/trackback/id/tr43805156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása